/ کنفرانس بریکس و سازمان همکاری شانگهای در یوفا آغاز «نظام ابریشمی جهان» است /
برای تغییرات بسیار اساسی در ژئوپولیتیک جهان آماده شوید. در چهارراه آسیا و اروپا تصمیم گرفته شد که شهر روسی یوفا نقطهی تلاقی همهی برنامهها و پروژههای نظام ابریشمی جهان برای تجارت و ادغام باشد که چین و روسیه آغاز کردهاند. یوفا که پایتخت بشکورتستان روسیه است بهعنوان میزبان جلسه فوقالعادهی بریکس ـ که بهطور روزافزونی به صورت بدیلی دربرابر گروه هفت درمیآید ـ و سازمان همکاری شانگهای در فواصل ۸-۹ ژوئیه و ۹-۱۰ ژوییهی ۲۰۱۵ درآمده است.
بههم آمدن آسیا و اروپا و بعد
جلسهی مشترک بریکس و سازمان همکاری شانگهای که مسکو سازماندهی کرده که همزمان ریاست هر دو را بهعهده دارد. تصادفی نیست که هفتمین جلسهی بریکس و پانزدهمین جلسهی سازمان همکاری شانگهای به صورت یک جلسهی عظیم بینالمللی درآمده است. کرملین از این فرصت استفاده کرده تا همهی شرکای روسیه را گرد هم بیاورد. این بخشی از فرایند ادغام نظم ابریشمی جهان است. جلسات مشترک بریکس و سازمان همکاری شانگهای هم برگزار خواهد شد که در آن مسایل مهمی برای سازماندهی نوین جهان بحث خواهد شد.
یک جلسهی غیر رسمی در یوفا نه فقط شامل همهی اعضای بریکس و سازمان همکاری شانگهای خواهد بود بلکه اعضای وحدت اقتصادی آسیا و اروپا هم براساس اطلاعاتی که دستیار پوتین، یوری اوشاکوف، به مطبوعات داده است در آن مشارکت خواهند داشت. نظر به این که دیگر اعضای بریکس، به غیر از برزیل و افریقای جنوبی، و سازمان همکاری شانگهای در آسیا و اروپا قراردارند، کرملین به این نتیجه رسیده که درست است که وحدت اقتصادی آسیا و اروپا هم درمباحث مربوط به توسعهی فضای آسیا و اروپا مشارکت داشته باشد. درواقع این بدان معناست که ارمنستان هم در جلسهی مشترک بریکس و سازمان همکاری شانگهای در بشکورتستان شرکت میکند چون دیگر اعضای فضای اقتصادی آسیا و اروپا عضو سازمان همکاری شانگهای هستند و یا در مورد بلاروس عضو ناظر این سازمان هستند. به گفتهی مؤسسهی مرکاتور برای پژوهش دربارهی چین در برلین که معتقد است که مذاکرات بریکس ـ سازمان همکاری شانگهای ـ وحدت اقتصاد آسیا و اروپا «نشان میدهد که هدف روسیه ایجاد بلوک سیاسی است». جمهوری آذربایجان و ترکمنستان هم در مذاکرات غیر رسمی بریکس، سازمان همکاری شانگهای و وحدت اقتصادی آسیا و اروپا مشارکت خواهند داشت.(۱)
ادغام آسیا و اروپا و بقیهی جهان در یوفا کاملاً محسوس است. با استفاده از ارتباطاتی که بین این دو وجود دارد راه ابریشم تازهی چین و وحدت اقتصادی آسیا و اروپا به رهبری روسیه نقشهی راهی را آغاز خواهند کرد تا در بشکورستان بیشتر بههم نزدیک شده و بهطور محوری در فضای آسیا و اروپا درآیند. این تداوم مباحثات در سطوح بالاست که در هشتم مه همزمان با ورود به مسکو از سوی ژی جین پینگ، رییسجمهور چین و پوتین ـ تنها یک روز پیش از جشن پیروزی در ۹ مه ۲۰۱۵ ـ اعلام شد.
پس از چند کوشش ناموفق نخستوزیر هندوستان نارندرا مودی و حسن روحانی رییس جمهور ایران با یکدیگر در یوفا ملاقات کردند. هند و ایران وابستگی استراتژیک خودشان را تقویت میکنند آن چه که دولت پیشین هندوستان ـ به نخستوزیری منموهان سینگ ـ نادیده میگرفت. استفاده از بندر ایرانی چابهار برای این که هندوستان به بازارهای روسیه و آسیای مرکزی دسترسی داشته باشد بهیقین از سوی مقامات ایرانی و هندی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
در یوفا از نظام ابریشمی جهان رونمایی شد
در حالی که راه ابریشم تازه و وحدت اقتصادی آسیا و اروپا در یوفا بههم رسیدهاند بریکس یک نقشهی توسعه ارایه خواهد داد و سازمان همکاری شانگهای هم خلاصهی برنامهی گسترشی خود را برای همهی اعضا مطرح خواهد کرد. تقاضانامهی هندوستان، ایران و پاکستان برای عضویت کامل مورد بررسی قرارخواهد گرفت. بهعلاوه مصر و چندین کشور دیگر هم برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای تقاضا دادهاند.
از یوفا برای تکمیل یک نقشهی راه برای «قرن آسیا و اروپا» و یک نظام ابریشمی جهان که از آسیا و اروپا فراتر خواهد رفت استفاده میشود. این برنامه شامل همه چیز است از یک شبکهی راهآهن فراملیتی که شبهجزیرهی اسپانیا را به دریای جنوب چین وصل خواهد کرد تا ساختن «شهر مدرن قارهی آسیا و اروپا» در بلاروس.
امریکا تا به همین جا از نظام ابریشمی جهان که در حال شکلگیری است بهشدت نگران است و میکوشد از همهی امکانات خود بهره بگیرد، از لاس زدن با برزیل درآغاز شروع کنفرانس یوفا تا درخواست از اتحادیهی اروپا که به پروژهی بانکداری چینی نپیوندند. استراتژی نظامی پنتاگون در ۲۰۱۵ به بررسی درگیری احتمالی با «محور شرارت» تازه که شامل چین، روسیه، ایران و کره شمالی است خواهد پرداخت یعنی کشورهایی که نظام بینالمللی تحت سلطهی امریکا را به چالش گرفتهاند.
درحالی که واشنگتن و ناتو خواستار تسلیح همگانی هستند چین سرش به ساختن زیرساختهای تجاری و شبکههای حملونقل گرم است. در بلاروس درجنگلهای نزدیک فرودگاه ملی مینسک درحال ساختن اولین «شهر مدرن قارهی آسیا و اروپا» هستند که بلومبرگ آن را «یک سکوی صنعتی بین اتحادیهی اروپا و روسیه» خوانده است.(۲) این شهر عمدتاً صادرات ـ محور در بلاروس که در سر راه ارتباط اصلی اروپایی قراردارد وقتی تکمیل شود، برلین، ورشو، مینسک و مسکو را بههم وصل میکند و بزرگترین پارک صنعتی در اروپا خواهد بود.
دلارامریکا و برتن وودز به پایان رسیدهاند
نظام ابریشمی جهان که در یوفا شکل میگیرد باعث میشود تا معماری مالی برتن وودز به آخر رسیده و با نظامی که دیگر تحت سلطهی گروه سهگانهی ایالات متحده امریکا، اروپا و ژاپن نیست جایگزین شود. انحصار بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول که به نفع واشنگتن بود هم به پایان میرسد. دلار امریکا بهعنوان واحد پولی مبادلات دوگانه و چندگانه از سوی بریکس، سازمان همکاری شانگهای و وحدت اقتصادی آسیا و اروپا کنارگذاشته خواهد شد. سرریز کردن نفت به بازارها که از سوی واشنگتن صورت گرفته بود عمدتاً به این خاطر بود که این پروژه را متوقف و وابستگی به دلار را در مبادلات انرژی حفظ کند.
بانک توسعهی تازهی بریکس ـ اولین نهادی است که برزیل، چین، هندوستان، روسیه و افریقای جنوبی درحال ایجادش هستند. درکنار آن بانک توسعهی سازمان همکاری شانگهای را داریم و همچنین بانک سرمایهگذاری در زیرساختهای آسیائی را که همهی آنها درواقع نشانهی یورش به برتن وودز است.
آنچه از میان رفته است سلطهی کامل و چالشناپذیر امریکاست. معماری مالی پس از جنگ جهانی دوم و نظام جهانی پس از ۱۹۴۵ دربستر مرگ است و به آخر رسیده است. با واشنگتن یا بدون آن، یک جهان ابریشمی در حال شکلگیری است و ظهورش هم در یوفا که بریکس نهادسازیاش را کاملتر میکند و سازمان همکاری شانگهای هم قدرتمند میشود اساس یک نظام جدید چند قدرتی جهانی را بشارت میدهند.
پینوشتها
[۱] Gabriel Domínguez, «What to expect from the SCO, BRICS summits in Russia,» Deutsche Welle, July 6, 2015.
[۲] Aliaksandr Kudrytski, «China Builds EU Beachhead With $5 Billion City in Belarus,» Bloomberg, May 26, 2013.
مأخذ
ترجمه: احمد سیف
دیدگاهتان را بنویسید