فهرست موضوعی


سوسیالیسم قرن بیست‌ویکم: فراخوان مقاله

نسخه‌ی پی‌دی‌اف: call for papers – 1401

___________________________________________________________________

دبیرکل سازمان ملل متحد در روزهای اخیر اعلام کرد که تنها سه سال برای مقابله با گرمایش زمین وقت داریم و این در شرایطی است که بشریت هنوز نتوانسته بیماری عالم‌گیر کرونا را به‌طور کامل شکست دهد و همین حالا هم انواع آشفتگی‌های بحران‌های جهانی نظیر تغییراتِ آب‌وهوایی، از دست‌ رفتنِ تنوعِ زیستی، و کمبودِ آب و غذا سر برآورده و تمامی این بحران‌های دهشتناک با وقوع انواع جنگ‌های نیابتی امپریالیستی مقارن شده  که  مخاطره‌ی وقوع زمستان هسته‌ای در کره‌ی زمین را پدید آورده است. 

درست در شرایط بن‌بست جهانی‌شدن نولیبرالی، حال که جهان بیش از هر زمان دیگر نیازمند جنبشی یکپارچه برای صلح و محیط زیست و دموکراسی و عدالت اجتماعی است، جنبش‌های ترقی‌خواه در حضیض فعالیت خود قرار دارند، احزاب سنتی قادر به ارائه‌ی پاسخی درخور برای بحران‌های کنونی جوامع بشری نیستند و، در مقابل، انواع جنبش‌های پوپولیستی دست‌راستی و بنیادگرا درصدد جذب توده‌های مردم ناراضی در سرتاسر جهان‌اند. درست در شرایطی که بیش از هر زمان دیگر نیازمند بدیلی مترقی برای وضع موجود هستیم آن‌چه پیش روی ما قرار دارد انواع بدیل‌های افراطی دست‌راستی است.

پرسش اصلی این است که اگر معتقدیم وضعیت موجود قابل‌دوام نیست، بدیل مترقی وضع موجود باید از چه ویژگی‌هایی برخوردار باشد که هم قابل‌اتکا و هم قابل‌دوام باشد. در برابر بربریتی که جهان را فرامی‌گیرد اگر این بدیل را «سوسیالیسم» بخوانیم، «سوسیالیسم قرن بیست‌ویکم» از تجارب «سوسیالیسم واقعاً موجود در قرن بیستم» و آموزه‌ها و تجارب «سوسیالیسم قرن نوزدهم» چه می‌آموزد؟ چه‌گونه کار می‌کند و چه‌گونه می‌خواهد رهایی و آزادی و عدالت را با خردورزی پیوند بزند و جامعه‌ای دیگرگون بسازد؟ کدام نیروهای اجتماعی می‌توانند نقش سوژه‌های تغییر را ایفا کنند؟ چه تجدیدنظرهایی در نظریه‌ی مارکسی ضرورت دارند؟

این پرسش‌ها و زمینه‌های مرتبط با آن‌ها موضوعاتی محوری‌اند که طی سلسله‌مقالاتی در سال جاری در پرونده‌ی جدید سایت نقد اقتصاد سیاسی با عنوان «سوسیالیسم قرن بیست‌ویکم» به بحث گذاشته خواهند شد. در عین حال، در تلاش هستیم که گزیده‌ای از مقالات به زبان انگلیسی نیز منتشر شود.

از شما دعوت می‌کنیم که در این طرح همراه ما باشید و دیدگاه‌های خود را در زمینه‌ی هریک  از محورهای  پیش‌گفته با خوانندگان «نقد اقتصاد سیاسی» در قالب مقاله‌ای مستقل طرح کنید. پیشنهاد ما نگارش مقاله در سقف ۶۰۰۰   تا ۷۰۰۰ کلمه است. اما  رعایت سقف یادشده الزامی نیست.

انتشار مقالات این مجموعه طی روزهای آتی آغاز می‌شود و در ماه‌های آینده ادامه خواهد داشت. مقالات خود را به ای‌میل سایت ارسال فرمایید.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *